De terrassen mogen weer open, is jouw installatie er klaar voor?

De terrassen mogen weer open
Na maanden gesloten te zijn geweest is het dan toch eindelijk zover, het begin is er en de terrassen mogen weer open!
En dan wil je natuurlijk niet weer stil komen te staan. Hieronder hebben wij een checklist voor je gemaakt, zodat de installatie weer op kan starten.
Zorg er in ieder geval voor dat je dit een paar dagen voordat je weer open gaat doet. Mocht er onverwachts een probleem zijn dan is er nog tijd om dit op te lossen.

Bij het maken van onderstaande checklist zijn wij er vanuit gegaan dat je de installatie goed hebt weggezet. Wat bedoelen we hiermee? Dat deze is gereinigd na het laatste gebruik en daarna op water is gezet of droog is geblazen en er wat Co2 in de leidingen is laten staan. Heeft jouw installatie tijdens de lockdown op bier gestaan? Neem dan contact met ons op.

Spoel je installatie goed door met water en eventueel met een sponsbal.

Als je installatie maanden stil heeft gestaan op water, dan raden wij aan om je installatie te reinigen. Stilstaand water kan namelijk ook voor problemen en smaak afwijking in je bier zorgen.

Reinig ook alle tapkoppen en de tapkranen goed mee met een speciale borstel.

Wanneer je een waterbak hebt staan moet deze opnieuw gevuld worden met water en anti-alg. Heeft je waterbak de hele lockdown stil gestaan met water? Haal het oude water eruit, maak de binnenkant schoon en vul deze met vers water met anti-alg. Hierna kun je de koeler en de pomp weer aanzetten.

Koelingen moeten regelmatig schoongemaakt worden. Vooral de roosters van de koeling zijn belangrijk om goed vrij en stofvrij te houden. Als deze dicht zitten kan de koeling niet voldoende frisse lucht aanzuigen en kan dit op termijn o.a. schade aan de koeling en een kortere levensduur veroorzaken.

Zuig de roosters met regelmaat netjes schoon. Als je koeling weer netjes schoon is kan je deze weer aanzetten. Doe dit minimaal 4 dagen van te voren, als je er nieuwe voorraad in zet is deze vaak omgevingstemperatuur en heeft de koeling even nodig om alles weer lekker koud te krijgen. 

Wanneer je met Co2 of menggas tapt, zorg dan in ieder geval dat je een fles hebt staan met voldoende inhoud. De inhoud van de fles kan je aflezen op de reduceermeter welke je op de fles draait. Aan het gewicht van de fles kun je niet voelen of er nog voldoende inhoud inzit of niet.

Als je nog fusten hebt staan, controleer dan de houdbaarheid en ga bij jezelf na hoe deze de afgelopen tijd opgeslagen zijn geweest en of ze niet te warm zijn geweest. Is je bier minder en wat moutiger van smaak dan normaal? Dan kan het zijn dat je fust toch niet helemaal op en top meer is.

Heb je tankbier? Zorg dan dat je op tijd je tank laat vullen. Wil je toch niet meteen weer een volle tank met bier? Dat kunnen we begrijpen, neem dan contact met ons op om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om je installatie tijdelijk naar fustbier om te zetten.

Doe alle stekkers in de stopcontacten of controleer of deze er goed in zitten. Zorg dat er spanning op het stopcontacten staat.

Controleer alle bierleidingen en kijk of er geen knikken in de leidingen zitten.

Controleer of alle kogelkranen goed staan.

Controleer of je spoelborstel(s) nog goed en schoon zijn.

Zorg dat je bierglazen schoon zijn.

Test je tapinstallatie eerst met water en controleer of het water er helder en schoon uit komt. Proef eventueel wat water om te kijken of deze ook goed smaakt en geen smaak afwijking heeft.

Zijn de koelingen en de producten erin goed koud en is alles weer fris en schoon? Sluit je bier aan. Wanneer je een nieuw fust aansluit bespuit je altijd eerst de fustkoppeling en de fustaansluiting met alcohol. Stel de tapdruk goed in en test je installatie met bier. Kijk of je bier wee mooi uit de kraan in het glas stroomt en of deze goed smaakt.

Ben je bij 1 van de stappen tegen problemen aan gelopen? Neem dan gerust contact met ons op.

Nu is jouw installatie weer klaar om te starten!